Luchtvervuiling

Micro-stof bestaat uit allergenen, eicellen en uitwerpselen van de huisstofmijt, en schimmels.

Wat is luchtvervuiling?

Luchtvervuiling kan je indelen in verschillende groottes. Zo wordt de grootte van klein stof uitgedrukt in micron.

Groot stof

is hetgeen we zien dwarrelen in de lucht als de zon binnen schijnt en wat neerdwarrelt op de meubelen. Dit stof is te groot om in te ademen en is onschadelijk stof.

Fijn stof

is het stof dat zoveel media-aandacht krijgt. Smog, roetdeeltjes van uitlaatgassen van auto’s of van rook uit fabrieksschouwen enz. Het zijn deeltjes die 40 tot 100 keer kleiner zijn dan de doorsnede van een mensenhaar. Fijn stof is tot 1 micron klein en wordt door de neushaartjes tegengehouden. Dit stof komt niet in onze longen terecht en is dus ook niet schadelijk.

Bacteriën

zijn 300 maal kleiner dan de doorsnede van een mensenhaar en zijn 0,3 micron klein. Ook zij worden door de neus- en keelhaartjes tegen gehouden en komen niet in de longen terecht. 1 bacterie in de long is zelfs levensbedreigend. Ook bacteriën zijn doorgaans niet schadelijk, integendeel, zonder bacteriën zouden we onze gezondheid niet kunnen handhaven. Met een normaal werkend immuunsysteem worden slechte bacteriën door onze bloedcellen geëlimineerd zonder we er ziek van worden.

Microstof

is 1.000 keer kleiner dan de doorsnede van een mensenhaar en is 0,1 micron klein. Enkel microstof wordt rechtstreeks in de longen ingeademd en verstoort de longfunctie met een zuurstoftekort in het bloed tot gevolg. Microstof bestaat uit allergenen, eicellen en uitwerpselen van de huisstofmijt, en schimmelsporen. Daarom is die huisstofmijt zo belangrijk, de meest voorkomende gezondheidsklachten komen hieruit voort.

Virussen

zijn nog iets kleiner dan bacteriën. Far-UVC-licht (222 nm) inactiveert efficiënt en veilig in de lucht aanwezige menselijke griep- en Coronavirussen. Monarch heeft de Far-UVC lampen standaard ingebouwd.

Nog kleinere deeltjes

komen in de natuur zelden voor. Het gaat dan nooit over levende materie en is zo klein dat ze door de longen rechtstreeks in de bloedbanen terecht komen waar ze via de urine het lichaam verlaten. Zij zijn dan ook nooit schadelijk.